Import și export de valute – Legislația Republicii Moldova

Principiile de bază ale reglementării valutare în Republica Moldova, drepturile și obligațiile persoanelor fizice atunci când importă și exportă valori valutare, inclusiv numerar în monedă străină și națională, sunt stabilite prin Legea Regulamentului valutar N 62-XVI din 21 martie 2008 (capitolul III).

Reguli pentru persoanele fizice și rezidenții

Formular de declarație Suma în valută străină sau echivalent în monedă națională

Declarația scrisă de import la export este voluntară până la 10.000 Euro pentru export și până la 10.000 Euro pentru import.

Asigurați-vă că peste 10.000 de euro pentru export.

De la 10.000 la 50.000 de euro când sunt importate în țară. (*) – sub rezerva depunerii către autoritățile vamale a documentelor justificative în valoare de peste 10.000 de euro (sau echivalentul acestora), și anume:

documente vamale care confirmă importul de fonduri în Republica Moldova; și / sau
permise pentru exportul de fonduri din Republica Moldova, eliberate de băncile autorizate și / sau autorizații pentru exportul de fonduri din Republica Moldova, emise de Banca Națională a Moldovei.
Intrarea în Republica Moldova

Importul în Republica Moldova de numerar în monedă națională, precum și numerar în valută străină și cecuri de călătorie în valută este nelimitat.

Declarația valorilor valutare importate.

Persoanele fizice trebuie să declare în scris autorităților vamale sume care depășesc 10.000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană / călătorie.

Persoanele fizice au dreptul să declare în scris autorităților vamale suma care nu depășește 10.000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană / călătorie.

Plecare din Republica Moldova:

sume care nu depășesc 10.000 de euro (sau echivalentul lor *)
persoanele fizice au dreptul să exporte numerar în monedă națională, precum și numerar în valută străină și cecuri ale călătorului în monedă străină în sumă totală care să nu depășească 10.000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană / călătorie, fără a depune documente justificative autorităților vamale.
sume care depășesc 10.000 de euro (sau echivalentul lor *), dar care nu depășesc 50.000 de euro (sau echivalentul lor *)
Persoanele fizice au dreptul să exporte numerar în monedă națională, precum și numerar în valută străină și cecuri de călătorie în valută în valoare totală de peste 10.000 de euro (sau echivalentul lor), dar care să nu depășească 50.000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană / călătorie, cu condiția depunerea către autoritățile vamale a documentelor justificative în sumă care depășește 10.000 euro (sau echivalentul acestora), și anume:

documente vamale care confirmă importul de fonduri în Republica Moldova; și / sau
b) autorizații pentru exportul de fonduri din Republica Moldova, eliberate de băncile autorizate și / sau autorizații pentru exportul de fonduri din Republica Moldova, emise de Banca Națională a Moldovei.
Sume care depășesc 50.000 EUR (sau echivalentul lor *)
Sume care depășesc 50.000 de euro (sau echivalentul lor) pot fi transferate din Republica Moldova ca parte a tranzacțiilor, plăților și transferurilor valutare curente și de capital, în străinătate / din străinătate între rezidenți și nerezidenți, în conformitate cu art. 17, 18 și 23 din Legea privind reglementarea valutară N 62-XVI din 21.03.2008.

Declarația valorilor valutare exportate.

Persoanele fizice trebuie să declare în scris autorităților vamale sume care depășesc 10.000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană / călătorie.

Persoanele fizice au dreptul să declare în scris autorităților vamale suma care nu depășește 10.000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană / călătorie.

Nu este permisă importarea / exportul din Republica Moldova în numerar în monedă națională, precum și numerar în valută străină și cecuri ale călătorului în valută străină în bagaje care nu sunt însoțite de o persoană.

  • Echivalentul sumelor în monedele respective este determinat folosind cursul oficial al leului moldovenesc stabilit de Banca Națională a Moldovei, valabil în ziua trecerii frontierei de stat a Republicii Moldova.

Entitati legale.

Intrarea în Republica Moldova / exportul din Republica Moldova de numerar în valută străină și națională și cecuri ale călătorilor în valută este permisă persoanelor juridice în cazurile prevăzute la articolul 30 din Legea privind Regulamentul valutar nr. 62-XVI din 21.03.2008.

Importul în Republica Moldova / exportul din Republica Moldova a monedei în numerar se efectuează prin intermediul persoanelor fizice – reprezentanți ai acestor persoane juridice.