Divorțul și secțiunea de proprietate a Republicii Moldova

Problemele relațiilor de proprietate între soți sunt una dintre cele mai importante și complexe probleme în dreptul familiei. Unele subtilități legale ar trebui să fie luate în considerare înainte de căsătorie, pentru a vă proteja în continuare și pe proprietatea dvs. de consecințe adverse.

Împărțirea proprietăților dobândite în comun a soților poate fi efectuată atât în ​​timpul căsătoriei, cât și după desființarea acesteia.

Împărțirea proprietății poate fi realizată atât voluntar, cât și cu forță:

Împărțirea voluntară a bunurilor soților implică realizarea unui acord adecvat între soți. În același timp, la cererea soților, acordul acestora cu privire la împărțirea bunurilor comune poate fi făcut în formă notarială. Atunci când încheie un acord voluntar privind împărțirea bunurilor dobândite în comun, soții înșiși își determină acțiunile, care nu vor fi neapărat egale. Acest lucru ar trebui să țină seama de drepturile notabile ale drepturilor copiilor lor minori, precum și de interesele părților.
În caz de dispută, divizarea bunurilor comune se realizează prin intermediul instanței. Determinarea acțiunilor se bazează pe egalitatea acțiunilor soților. La punerea în aplicare a împărțirii bunurilor, instanța ia în considerare dorințele soților, prezența intereselor profesionale, starea de sănătate și alți factori.
Codul familiei din Republica Moldova prevede astfel de reguli generale:

Toate bunurile dobândite în perioada căsătoriei sunt plătite (adică, prin cumpărare, construcție, schimb, etc.), sunt proprietatea comună a soților, indiferent de numele căreia este înregistrat.

În același timp, acțiunile soțului și soției sunt recunoscute egale și, în consecință, în caz de divorț, imobilul comun este împărțit la jumătate. În practică, există trei opțiuni principale:

există o împărțire a fiecărui obiect imobiliar – un apartament, o reședință de vară, un teren și ambii foști soți devin participanți la proprietatea comună: aceștia primesc o secundă parte din proprietatea locuințelor urbane, a unei case de țară și a unui teren;

prin consimțământ reciproc sau prin hotărâre judiciară, bunurile sunt transferate unuia dintre soți (să zicem, apartamentul rămâne soției și copilului), iar al doilea primește o compensație monetară proporțională cu partea sa;

imobilele dobândite sunt distribuite între foști soți: de exemplu, pentru soție – un apartament, pentru soț – o reședință de vară.

Dacă bunurile imobiliare au fost achiziționate de unul dintre soți individual în perioada căsătoriei în mod individual, fără compensare – cel mai adesea aceasta este donație și moștenire, atunci aceste bunuri rămân proprietate personală și nu sunt supuse divizării.

Vă rugăm să rețineți: această regulă include și situațiile în care un soț sau soție primește o moștenire sau un cadou de bani și cumpără un apartament cu aceste fonduri. Dar este important să rețineți: pentru ca al doilea soț să nu poată pretinde să împartă proprietatea într-o astfel de situație, trebuie să aveți o confirmare că proprietatea a fost achiziționată special pentru bani donați sau prin moștenire. Dovada poate fi extras bancar, chitanță etc.

Bunurile imobiliare achiziționate de soți înainte de căsătorie sunt proprietatea personală a fiecăruia dintre ei. Totodată, această proprietate, în anumite circumstanțe, poate fi recunoscută drept proprietate comună a soțului și soției cu secțiunea ulterioară.

Acest lucru este posibil dacă în timpul căsătoriei, în detrimentul fondurilor comune sau al fondurilor fiecăruia dintre soți sau din cauza muncii unuia dintre soți, s-au făcut investiții care cresc semnificativ valoarea acestei proprietăți. În practică, exemple de o contribuție atât de semnificativă pot fi revizuirea comună, reamenajarea unui apartament, finalizarea unei case de țară etc.

Se instituie un regim juridic special pentru articolele achiziționate exclusiv pentru a răspunde nevoilor copiilor minori (haine, încălțăminte, rechizite școlare, echipamente sportive, instrumente muzicale, o bibliotecă pentru copii etc.). O astfel de proprietate nu este supusă divizării și este transferată fără compensații soțului cu care locuiesc copiii. Soții pot împărți proprietatea în timpul căsătoriei (fără a o încheia), în acest caz, proprietatea dobândită de soți în viitor va fi proprietatea lor comună.

Cabinetul de avocatură „Leonid Karagyaur” are o experiență vastă în tratarea diviziunii proprietăților. Am participat în mod repetat la secțiunea imobiliară, terenuri mari, apartamente, afaceri și depozite în numerar. Avocatul vă va sfătui în mod special cu privire la împărțirea proprietății, vă va ajuta să faceți o declarație de revendicare corect și să strângeți dovezile necesare. Revenind la biroul nostru de avocatură, vă este garantat să obțineți rezultatul dorit.