Conform legislației Republicii Moldova, căsătoria este o uniune gratuită, voluntară și egală a unui bărbat și a unei femei, construită pe baza monogamiei (monogamia).
O căsătorie este uniunea dintre un bărbat și o femeie care au primit recunoaștere de stat sub forma înregistrării de stat a încheierii sale în oficiile registrului civil (biroul de registru). Faptul înregistrării căsătoriei este certificat de „Certificatul de căsătorie” în forma stabilită de stat, care confirmă faptul că această uniune primește recunoașterea și protecția publică.
Problemele legale ale căsătoriei pe teritoriul Moldovei sunt reglementate de Codul familiei al Republicii Moldova.
Vârsta minimă pentru căsătorie este de 18 ani pentru bărbați, 16 pentru femei. Dacă există motive temeinice pentru bărbați, vârsta poate fi redusă, dar nu mai mult de 2 ani.
Legislația actuală stabilește, de asemenea, că persoanele care se căsătoresc sunt supuse unui examen medical obligatoriu gratuit.
Cetățenii care și-au exprimat dorința de a se căsători trebuie să depună personal o cerere la oficiul registrului la locul de reședință al unuia dintre soți sau la locul de reședință al părinților, în cazul în care este nevoie de permisiunea acestora.
Astfel, căsătoria este o uniune voluntară a unui bărbat și a unei femei, încheiată în conformitate cu legea, pentru a crea o familie și reglementată de statul de drept.
Drepturile și obligațiile legale ale soților apar de la data înregistrării căsătoriei în oficiul registrului.
Pentru încheierea căsătoriei, este necesar consimțământul personal lipsit de sine, necondiționat, al unui bărbat și al unei femei care intră în căsătorie, precum și împlinirea vârstei căsătoriei.
Dacă există motive întemeiate, vârsta căsătorie poate fi redusă, dar nu mai mult de doi ani. Autorizația publică locală este acordată de autoritatea publică locală la locul de reședință al uneia dintre persoanele care doresc să se căsătorească, pe baza cererii acestor persoane și cu acordul părinților minorului.
Conform art. 15 din Codul familiei, autoritățile de înregistrare civilă au dreptul de a refuza înregistrarea căsătoriei, dacă stabilește nerespectarea cerințelor legii.
Atenţie!!! În conformitate cu prevederile articolului 62 din Codul Infracțiunilor, ascunderea circumstanțelor care împiedică căsătoria, la înregistrarea acesteia, atrage după sine o amendă în valoare de la 20 la 50 de unități convenționale.
Atunci când înregistrează o căsătorie între cetățeni străini sau între cetățeni străini și cetățeni ai Republicii Moldova, dacă cel puțin unul dintre viitorii soți nu cunoaște limba folosită în procesul de înregistrare sau dacă cel puțin unul dintre căsătorii este surd, ei apelează la serviciile unui interpret.
Căsătoria unei persoane condamnate sau arestată se realizează în conformitate cu legea, sub rezerva unor condiții speciale.
O căsătorie cu o persoană condamnată care execută o pedeapsă administrativă poate fi înregistrată după expirarea sancțiunii aplicabile.
Cererea de căsătorie este depusă personal de viitorii soți la oficiul registrului civil. Nu este permisă depunerea unei cereri de căsătorie la un birou reprezentativ sau la alte organe de înregistrare civilă, altele decât acestea.
În cerere, viitorii soți trebuie să indice prezența consimțământului reciproc pentru căsătorie și absența obstacolelor legale în calea căsătoriei.
Căsătoria nu este permisă între:
persoane dintre care cel puțin unul este căsătorit;
rudele în linie dreaptă până la al patrulea genunchi, frații, surorile, inclusiv cele care au un tată comun sau o mamă;
părinte adoptiv și adoptat;
ruda adoptivă în linie dreaptă până la al doilea genunchi inclusiv și adoptată;
un mandatar și un minor sub tutela sa, în perioada de tutelă;
persoanele dintre care cel puțin unul este recunoscut ca fiind incompetent din punct de vedere legal;
de persoanele condamnate la privare de libertate în perioada în care ambele își execută pedepsele;
persoane de același sex.
Cererile de căsătorie pot fi depuse la Oficiul Registrului Civil sau la administrația publică locală a primăriei, la locul de reședință al unuia dintre viitorii soți ai părinților sau rudelor lor apropiate. la misiunile diplomatice sau la birourile consulare ale Republicii Moldova, în cazurile în care viitorii soți locuiesc în străinătate.
Documente prezentate la cererea de căsătorie:
cerere de căsătorie
cerere pentru căsătorie
documente de identitate ale viitorilor soți;
certificat de naștere al viitorilor soți. și dacă este necesar:
documente care confirmă dizolvarea sau încetarea căsătoriei;
permisiunea de a reduce vârsta căsătorie în conformitate cu articolul 14 din Codul familiei.
Atunci când solicită căsătoria, persoanele care se căsătoresc sunt supuse unui examen medical obligatoriu gratuit.
Rezultatele unui examen medical sunt raportate numai persoanei examinate cu eliberarea unui certificat care confirmă trecerea