Moldova a devenit un membru cu drepturi depline al Organizației Maritime Internaționale, Comisia Dunării. Guvernul Republicii Moldova a recunoscut cele zece societăți mondiale de clasificare mondială care pot efectua sondaje tehnice la navele care arborează pavilionul Republicii Moldova. Peste 15 convenții care reglementează activitățile de transport pe apă au fost ratificate, inclusiv Convenția ONU privind Legea Mării.
Pentru a asigura siguranța transportului maritim de marfă, supravegherea tehnică a navelor maritime care arborează pavilionul Republicii Moldova și clasificarea acestora în conformitate cu cerințele Convenției Organizației maritime internaționale și a Codului de transport maritim din Republica Moldova, precum și certificarea companiilor de nave și a navelor pentru respectarea cerințelor Codului internațional pentru funcționarea în condiții de siguranță a navelor și prevenirea poluării Guvernul Republicii Moldova a decis să recunoască puterile următoarelor organizații internaționale ca societăți de clasificare care îndeplinesc funcții în domeniul transportului de mărfuri:
ABS American Bureau of Shipping
BV Bureau Veritas
Societatea de clasificare CCS China
DNV Det Norske Veritas
GL Germanischer Lloyd
Registrul coreean de transport maritim KR
Registrul LR Lloyd’s
NK Nippon Kaiji Kyokai
RINA Registro Italiano Navale
Registrul maritim maritim rusesc
Registrul de transport maritim indian IRS
Autorizarea întreprinderii de stat „Registrul Naval” să efectueze o examinare tehnică, clasificarea navelor interioare și mixte (fluviale-maritime), destinată funcționării pe căile navigabile internaționale interioare și apelul la porturi maritime.
Pentru a autoriza următoarele societăți de clasificare să furnizeze servicii de inspecție a navelor pentru respectarea cerințelor convențiilor internaționale în domeniul transportului pe apă, din care Republica Moldova este parte, cu eliberarea de certificate relevante:
Întreprinderea de Stat „Registrul Naval” – Moldova;
Biroul maritim de transport maritim MBS
ClassIBS Isthmus Bureau of Shipping, S.A.
Registrul de transport maritim bulgar
INSB International Naval Surveys Bureau SA – I.N.S.B.
HRS Hellenic Register of Shipping
CBS Cyprus Bureau of Shipping
ML Maritim Lloyd
Clasa ICS Servicii de certificare intermitentă, clasa ICS
PRS Polonia Registrul de transport maritim
TL Turkish Lloyd, Turk Loydu
Registrul de transport maritim SRU din Ucraina
VRS Registrul venezuelean de transporturi C.A.
INCLAMAR Inspeccion and Clasificacion Maritima
Biroul de Transport DBS Dromon
Autorizați următoarele societăți de clasificare să efectueze inspecții tehnice ale navelor interioare care arborează pavilionul Republicii Moldova pentru respectarea cerințelor Acordului european privind transportul internațional de mărfuri periculoase pe căile navigabile interioare (ADN) și a Regulilor pentru transportul mărfurilor periculoase pe Dunăre (ADN-D) cu emiterea certificate de omologare relevante:
Germanischer Lloyd – Germania;
Bureau Veritas – Franța;
Registrul de transport maritim Lloyd’s – Anglia;
Registrul maritim Rassian de transport maritim – Rusia;
Registrul râului Rassian – Rusia
Documentele navelor emise de societatea de clasificare.
Certificatul de adecvare a navigației certifică starea tehnică generală a navei în termeni de navigație. Confirmă respectarea cerințelor Regulilor de clasificare și construcție a navelor și a Regulilor de clasificare și construcție a anumitor tipuri de nave, a Regulilor pentru echipamentele convenționale ale navelor și a Regulilor pentru echipamentele convenționale pentru anumite tipuri de nave. Regulamentul privind marca de marfă a navelor. Certificatul indică validitatea și zona de navigare. Nu este permisă intrarea în mare a unei nave care nu are certificat de fitness pentru navigație sau cu expirare. În astfel de cazuri, nava trebuie să fie supusă unui sondaj obligatoriu în modul de supraveghere tehnică. Valabilitatea certificatului este de patru ani, confirmată anual în 3 luni. înainte sau după expirarea fiecărei perioade de un an de la data următorului sondaj. Certificatul este eliberat de către Societatea de Calificare tuturor navelor supuse supravegherii Societății de Calificare.
Certificatul de măsurare este emis de Societatea de Calificare și conține date despre capacitatea de înregistrare brută și netă, cu privire la dimensiunea navei în ansamblul său și în spațiile individuale ale acesteia. Pe baza acestor date, se determină dimensiunea navei, pilotajul și alte taxe portuare. Certificatul de măsurare este eliberat la nesfârșit și poate fi revizuit numai în cazul unei astfel de restructurări a navei, ca urmare a căreia se modifică capacitatea acesteia. Navele care trec prin canalele Suez sau Panama trebuie să aibă certificate de măsurare speciale.
Certificatul de clasificare (certificat) este emis de Societatea de calificare pentru navele autopropulsate marine cu un tonaj brut de 100 reg. t și mai mult pe o perioadă de patru ani cu confirmare anuală de valabilitate. Acesta confirmă îndeplinirea cerințelor Regulilor de clasificare și construcție a navelor marine (atribuirea unei clase unei nave) și indică