Invitația unui cetățean străin în Republica Moldova – Procedura de depunere a cererilor

Intrarea în Republica Moldova este deschisă tuturor cetățenilor interesați – cu o anumită ordine și reguli de intrare și ședere în țară pentru diverși reprezentanți ai diferitelor țări și naționalități. Vize de intrare – ieșire din (din) Republica Moldova se eliberează cetățenilor străini și apatrizilor numai după prezentarea invitațiilor emise de Departamentul Migrației, cu excepția cazului în care se prevede altfel prin legislația aplicabilă și acordurile bilaterale în acest domeniu.

O invitație este un document emis cetățenilor străini și apatrizilor, care confirmă dreptul lor de a primi vize la misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova și la departamentele consulare de frontieră din Republica Moldova pentru intrarea sau părăsirea Republicii Moldova. Invitația este un document de raportare strict, unificat în toată Republica Moldova și valabil pentru perioada specificată în ea, cu condiția ca toate intrările să fie lizibile și fără corecții.

Dreptul de a invita cetățenii străini și apatrizii pentru ședere temporară în Moldova este învestit cu persoane fizice care au reședința permanentă în Moldova, care au împlinit vârsta de 18 ani și sunt pe deplin capabile, și persoane juridice înregistrate în modul stabilit de legislația în vigoare.

Baza pentru emiterea unei invitații este o declarație a unei persoane fizice sau o petiție din partea unei persoane juridice sau a reprezentanților lor legali. Cererile sau petițiile se depun în trei exemplare.

Cererea include datele persoanei care a invitat:

Numele complet,
cetățenie,
Data și locul nașterii;
numărul de identificare a statului;
date ale cărții de identitate (pașaport): tip, serie, număr, data eliberării și valabilitate;
adresa de acasa;
numărul de telefon, numărul de fax, adresa de e-mail.
O copie a cărții de identitate (pașaport) a invitatului este atașată la cerere.

În cazul invitării cetățenilor străini și apatrizilor pentru reședința permanentă pe teritoriul Moldovei (soț, soție, părinți, copii), persoanele care invită prezintă un consimțământ notarial pentru asigurarea spațiului de locuit pentru reședința permanentă.

Cererea conține datele persoanei care a invitat: numele complet al organizației, întreprinderii sau instituției, tipul acesteia; prenumele, numele și patronimia capului; număr de înregistrare; numărul de identificare de stat „IDNO”; adresa juridică (cu numere de telefon și / sau fax); adresa de birou (cu numere de telefon și / sau fax, adrese de e-mail).

Cererea și petiția trebuie să conțină datele persoanei invitate: nume, prenume, patronimic; cetățenie; Data și locul nașterii; locul de reședință permanentă; date ale cărții de identitate (pașaport): tip, serie, număr, data eliberării și data expirării; scopul călătoriei (turism, studiu, familie, muncă, afaceri); locul cererii de viză; date privind intrarea în țară și punctul de trecere a frontierei; durata sederii; date despre vizitele anterioare în Moldova; informatii privind asigurarea de sanatate.

În momentul depunerii unei cereri sau a unei petiții, persoana invitată este notificată cu privire la normele de ședere a cetățenilor străini și apatrizilor în Republica Moldova, despre obligația acestora de a apărea în biroul teritorial de înregistrare și documentare a populației Departamentului Tehnologiei Informației pentru înregistrarea documentelor naționale, precum și obligația persoanei care invită cetățeanul străin sau apatrid, suportă costurile aferente ieșirii din țară, expulzarea, scurtarea perioadei de ședere sau în alte cazuri prevăzute de legea aplicabilă.

După efectuarea verificărilor necesare și obținerea concluziilor, angajatul Departamentului pentru Migrație, responsabil pentru examinarea cererii (cererii), ia una dintre următoarele decizii:

emite o invitație;
refuza sa emiti o invitatie.
Decizia luată este înregistrată pe spatele cererii (cererii).

Invitația este emisă în limba de stat. Formularul de invitație este executat pe hârtie A4 cu semne de securitate. În partea de sus a invitației se află o imagine a Emblemei de stat și numele autorității emitente. Invitația indică: seria, numărul, data emiterii; valabilitate; prenumele, numele, patronimicul persoanei invitate; cetățenie; Data de nastere; podea; datele cărții de identitate (pașaport) și valabilitatea acestora; scopul călătoriei; date personale cu privire la copiii minori; locul cererii de viză; intrarea în Republica Moldova și punctul de trecere a frontierei; durata sederii; date ale invitatului.

Invitația este emisă într-o singură copie, care este transmisă solicitantului sau reprezentantului său legal sub semnătura din spatele cererii (cererii).

Invitația este valabilă până la 6 luni de la data emiterii.