Reținerea crimei unui suspect

Reținerea constă în privarea de libertate și pe termen scurt, dar nu mai mult de 72 de ore, detenția în locuri și condiții stabilite de lege. Articolul 165 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova (nr. 122-XV din 14 martie 2003)

Codul de procedură penală al Republicii Moldova oferă motive complete pentru reținerea unei persoane suspectate de comiterea unei infracțiuni, precum și condițiile de închisoare.

Cine ar putea fi reținut?

Următoarele persoane pot fi reținute:

persoanele suspectate de comiterea unei infracțiuni pentru care legea prevede pedepse sub formă de închisoare pentru un termen care depășește un an;
un acuzat, inculpat care încalcă condițiile unei măsuri preventive aplicate acestuia care nu are legătură cu privarea de libertate, în cazul în care este prevăzută o pedeapsă cu închisoarea pentru infracțiunea lor;
condamnații pentru care au fost luate decizii cu privire la abolirea pedepsei condiționate sau la desființarea eliberării condiționate din timp de pedeapsă. Partea 2 a articolului 165 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova (nr. 122-XV din 14 martie 2003)
Pe baza ce acte poți fi reținut?
Reținerea poate avea loc pe baza următoarelor acte procedurale:

protocolul, în caz de suspiciune directă justificată a unei infracțiuni de către acea persoană;
rezolvarea autorității de urmărire penală Organul de urmărire penală ia o decizie de reținere a unei persoane în cazul în care dovezile colectate într-un dosar penal dau motive să creadă că persoana a comis o infracțiune și că nu este localizată în zonă sau unde se află locul său. Această decizie este luată de procuror în cazul în care încălcați măsurile preventive care vi s-au aplicat sau obligația scrisă de a apărea la apelul organului de urmărire penală sau al instanței.
decizia instanței de judecată privind reținerea condamnatului până la decizia privind anularea pedepsei condiționate sau anularea eliberării condiționate din timp de pedeapsă sau, în funcție de circumstanțe, asupra reținerii unei persoane pentru o infracțiune comisă în timpul procesului. Partea 3 a articolului 165, partea 1 a articolului 169 și articolul 170 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova (nr. 122-XV din 14 martie 2003)
În ce cazuri autoritățile de urmărire penală au dreptul să rețină o persoană suspectată de comiterea unei infracțiuni?

Puteți fi reținut dacă sunteți suspectat de comiterea unei infracțiuni pentru care legea prevede pedepse sub formă de închisoare pentru un termen care depășește un an, numai în următoarele cazuri:

Ai fost reținut la locul crimei;
un martor ocular (inclusiv victima) vă va indica direct ca persoana care a comis crima;
Pe hainele, în vehiculul sau direct pe tine, sau în casa ta, se găsesc semne evidente ale unei infracțiuni.
Dacă există alte circumstanțe care să dea motive să te suspecteze de o infracțiune, poți fi reținut numai dacă:

Ai încercat să te ascunzi; sau
Nu aveți un loc de reședință permanent; sau
Identitatea dvs. nu a fost stabilită. Articolul 166 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova (nr. 122-XV din 14 martie 2003)
Legea nu prevede alte motive pentru reținerea unei persoane suspectate de comiterea unei infracțiuni, prin urmare, dacă niciuna dintre condițiile de mai sus nu se potrivește situației, reținerea va fi ilegală.

Ce să faceți dacă ați fost reținut sub suspiciunea de a comite o infracțiune?

Este întotdeauna necesar să ne amintim două aspecte ale comportamentului în caz de detenție: psihologic și legal. Indiferent de acțiunile autorităților de urmărire penală, păstrați-vă întotdeauna calmul și asigurați-vă de propria nevinovăție.

Rețineți și:

Puteți fi reținut numai de autoritățile de urmărire penală:
Biroul procurorului;
Organele Ministerului de Interne;
Organele Departamentului Vamal;
Serviciul de Informații și Securitate;
Centrul pentru lupta împotriva corupției.
Nimeni altcineva nu are dreptul să te rețină ca suspect într-o infracțiune.

Aveți dreptul să cunoașteți motivele reținerii. Mai mult, motivele de detenție ar trebui să vă fie aduse la cunoștință imediat doar în prezența unui avocat (articolul 25 din Constituția Republicii Moldova). Dacă vi se refuză numirea unui avocat, solicitați reprezentantului agenției de urmărire penală să indice motivele refuzului din protocolul de detenție. Partea 2 a articolului 167 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova (nr. 122-XV din 14 martie 2003)
O persoană care a întocmit imediat un protocol de detenție, dar nu mai târziu de 6 ore, trebuie să vă ofere posibilitatea de a informa una dintre rudele apropiate sau o altă persoană propusă de dvs. despre locul deținerii dvs. sau de a le informa.
În cazuri excepționale, dacă rezultă din detaliile cazului, pentru a asigura secretul stadiului inițial al urmăririi penale, cu acordul judecătorului de urmărire penală, notificarea de reținere poate fi efectuată într-o perioadă care nu depășește 72 de ore din momentul reținerii, cu excepția cazului în care persoana reținută este minori. Sf